Een maatschappij met lege winkelstraten in de toekomst?

 

De maatschappij is aan het veranderen. We zijn volkomen afhankelijk geworden van onze computer, telefoon en alle andere elektronische apparaten. Een wereld zonder internet is niet meer weg te denken uit onze wereld. Zelfs in die gebieden in de wereld waar armoe en honger of oorlog heerst dragen mensen een mobieltje waarmee ze contact kunnen leggen met de hele wereld. Het is een kleinere wereld, waar alles bereikbaar is waar we naar wensen.

Vanuit je luie stoel.
De fysieke winkels hebben veel last van de webshops. Want wat is er nu gemakkelijker dan thuis vanuit je luie stoel te gaan zoeken naar je favoriete kleding, een Zalando kortingscode op te zoeken en voor een prikje het jasje van jouw dromen te bestellen met een druk op de knop. Je kunt net zo lang vergelijken als je wilt en je hoeft er de deur niet voor uit. Geen vermoeide voeten meer na een dagje shoppen, geen rekken meer waar je eindeloos tussen moet zoeken om net dat ene maatje te vinden en dat kleurtje waar je naar op zoek bent. Nee. je googelt gewoon op 'jurk' rood en er verschijnt een eindeloze reeds resultaten waar jij alleen maar de leukste en de goedkoopste hoeft uit te zoeken. Je voert je gevonden Zalando kortingscode in en je hebt op een goedkope manier je slag geslagen zonder dat je er veel moeite voor hebt hoeven doen. Aan huis bezorgd. Wat wil je nog meer.

Lege winkelstraten
Dit online bestellen heeft natuurlijk ook een minder gunstige kant. Want de winkelstraten worden steeds leger. Daardoor zijn er steeds meer winkels die het niet redden en ze gaan failliet. Of winkels nemen hun toevlucht tot online winkels en sluiten hun deuren om het toch nog te kunnen redden. Door die steeds legere winkelstraten en gesloten winkels wordt het ook steeds minder aantrekkelijk om te gaan shoppen in een niet-virtuele wereld. Maar is dat wel wat we willen? Stel je je eens een maatschappij voor waar je alleen nog maar online je inkopen kunt doen. Waar blijft dan dat gezellige middagje winkelen met je vriendin of je moeder? Heerlijk al kletsend door de kledingrekken woelen en enthousiast zijn over de nieuwste trends. Of samen dubbel liggen van het lachen om die ene vent die in die modezaak in zijn maat een jurkje koopt. Zogenaamd voor zijn vrouw. En dan met bijna blaren nog net genoeg puf hebben om al giebelend op een terrasje neer te strijken voor een afsluitend kopje koffie. Willen we dat wel missen eigenlijk?

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>